Bolesti bříška kojence

Velká část miminek si bohužel projde nepříjemnými, bolestivými a hodiny trvajícími břišními kolikami. Nejčastěji se tak děje ve stáří 1 – 3 měsíců, ale někdy můžou přetrvávat i déle. Nezřídka postihují i děti v předškolním a školním věku. Trpí jimi jak holčičky, tak kluci, ale u chlapečků bývají častější. Opakují se ve stejnou denní nebo noční hodinu, trvají i 3 – 4 hodiny a to třeba 5x do týdne.

V souvislosti s bolestmi břicha, zde jsme psali o laktobacilech.

Autor obrázku: Nathan Walker

Důvody kolik

V první řadě se maminkám doporučuje, aby si hlídaly svůj jídelníček, protože přes mateřské mléko dostane děťátko do svého bříška spoustu látek, které maminka snědla. A dokud je dítě malé, nedostatečně se hýbe a tím neodchází plyny, měly by se matky vyhýbat luštěninám, čerstvému pečivu, nadýmavému ovoci a zelenině, dokonce i perlivým nápojů a spoustu dalších potravin.

Bolesti bříška však můžou být způsobeny i jinými příčinami. Proto se může udělat ultrazvuk, aby se nezanedbalo nějaké onemocnění. Může jít o parazita v trávícím traktu dítěte, psychickou nepohodu dítěte, která se takto projeví, dalším častým důvodem je intolerance laktózy. Mnohé děti s kolikami trápí i gastroezofageální reflex, který může souviset s nadměrnou plynatostí.

Jak můžeme pomoci

Poté, co dojde k vyšetření lékařem, doporučí vhodnou léčbu, anebo výživové opatření, případně naordinuje další vyšetření. Mnohokrát lékař doporučí podávat dítku probiotické preparáty ve formě kapek. Kromě vyřazení ze stravy matky nadýmavých potravin se doporučuje nejíst velké alergeny, jako např. vajíčka, ořechy, sóji a další. Na čas je vhodné i zkusit vysadit mléko a mléčné výrobky.

Pokud je důvodem intolerance laktózy, může pomoci změna mléka na bezlaktózové anebo podávání výživových doplňků, které napomáhají hydrolýze laktózy v mléku. Více informací se dočtete zde. Po 3-6 měsících u většiny dětí problémy odezní.