Čím nás pozorují lékaři? Vyšetřovací lampy a zvětšovací technika jim umožňuje vidět lépe na nás i do nás.

Lékařská osvětlovací technika se díky novým technologiím stále zlepšuje. Základní vyšetřovací lampy, ale i ty složitější se zvětšovací technikou, umožňují kvalitnější a jednodušší diagnostiku.

Světlo hraje v medicíně významnou roli. Když odborník dobře vidí to, co potřebuje, může mnohem lépe stanovit anamnézu a následně zvolit co nejlepší léčbu. A tak nás dermatologové zkoumají dermatoskopy, oftalmologové si zase na naši rohovku posvítí štěrbinovou lampou. Světlo je však důležité i při vyšetření vnitřních orgánů.

Budiž světlo!

Téměř v žádné ordinaci, ať už se jedná o všeobecného nebo odborného lékaře, by neměla chybět klasická vyšetřovací lampa. Vždy je třeba si na něco pořádně posvítit. Takto výkonné vyšetřovací lampy mohou být zabudovaná přímo do stropu nebo mohou být  mobilní. Některému lékaři stačí i menší vyšetřovací lampa, která připomíná stolní lampu, jinému za kvalitní baterka, kterou vidí do krku.

Osvítit a zvětšit

Ne vždy však stačí jen dobré světlo k tomu, aby lékař viděl to, co potřebuje. Proto se postupně vyvinula sofistikovanější světla, která zároveň i zvětšují. Nejzákladnějším jsou vyšetřovací lampy doplněné o lupu. Složitější techniku představují oftalomoskopy na vyšetření očí, otoskopy na vyšetření uší, dermatoskopy na vyšetření kůže či štěrbinové lampy, které se využívají na zvětšení a osvětlení rohovky.

zdroj: Bigstockphoto

Jak si prohlédnout vnitřní orgány?

Mezi nejsložitější lékařské osvětlení patří endoskopické přístroje, které se využívají k vyšetření tělních dutin nebo dutých orgánů. Endoskopy se vkládají do těla přirozenými otvory, například konečníkem či ústy. Kromě světelného zdroje bývá endoskop vybaven i zvětšovací optikou, v dnešní době někdy i senzory snímajícími obraz dlouhodobě. Nejčastěji se používají flexibilní, tedy ohebné, endoskopy, které přenášejí světlo pomocí světelných vláken. V dnešní době už mohou endoskopy sloužit i k odběru tkání nebo dokonce k výkonu drobných chirurgických zákroků.