Hubnutí už dávno neznamená hladovění. Přesvědčte se

Myslíte si, že když chcete podstoupit hubnutí, že budete muset hladovět? Je to velký omyl a mýtus, jelikož dnes lze dosáhnout ideální hmotnosti mnohem jednoduššími a kvalitnějšími cestami.

abimansoor / Pixabay

Nejprve se podívejme na to, proč vlastně hladovění nefunguje z primárního hlediska. V první řadě je třeba říci, že pokud nejíme, naše tělo čerpá z uložených zásob. Jakmile ale potravu přijmeme, tělo ji ihned začíná ukládat, aby se připravovalo na další období hladu. Tomuto efektu se říká jo-jo efekt a doprovází každou takovou dietu. Přitom když je využitý jídelníček na hubnutí, je možné tělo naučit to, aby ukládat nemuselo. A jak? Pravidelnou stravou.

Když vyzkoušíte hubnutí spojené s hladovkou, riskujete i zdravotní komplikace

Zmíněný jo-jo efekt není rozhodně jedinou komplikací, která nás může potkat. Zapomínat bychom neměli ani na možné zdravotní potíže. Začneme těmi běžnými, kam se řadí například nevolnost, nechutenství, nebo bolesti hlavy. Ty poskytnou každého, kdo při hubnutí nevyužívá dietní jídelníček, ale hladoví. Dané problémy ale mohou přerůst i v něco mnohem vážnějšího, kdy si můžeme z daného dietního režimu přinést i trvalé následky. A to hlavně ve chvíli, kdy se rozhodneme hladovět opravdu velmi dlouhou dobu. Třeba i několik dlouhých týdnů, na což naše tělo není připraveno.

Dieta spojená s hladověním je také náročná

Nezapomínejme na to, že snaha zhubnout je také spojena s naší psychikou. Je tedy třeba nastavit si takový režim, který dokážeme zvládnout. Pokud několik dní odmítáme stravu, je více než jasné, že se nám chce celý plán zastavit. Pokud je však dieta založena na zdravém jídelníčku, nemusí být pro nás problém ho dodržovat. A to z toho důvodu, že se setkáváme s širokou škálou chutných potravin, stejně jako s dostatkem jídla po celý den. A tak si mnohdy ani neuvědomujeme, že vlastně dodržujeme dietu, a nejíme standardním způsobem.