Osteoporóza si vůbec nevybírá

Autor obrázku: Adrian Barnes

Mezi onemocnění, které trápí velkou část populace (asi 8%) a přitom přijde naprosto bez povšimnutí je osteoporóza. Jde o řídnutí kostí a postihuje jak muže, tak ženy. U žen se vyskytuje častěji, než u mužů, onemocní jí každá třetí žena a každý šestý muž. V ohrožení jsou především lidé ve věkové skupině nad padesát let věku.

Potichu a nečekaně

Toto onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které se projevuje úbytkem množství kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostí, které vede k oslabení pevnosti kostí a tím ke zvýšení lámavosti, přijde nesledováno a víceméně bez příznaků. Přijde se na něj často až při komplikaci, kterou způsobí.

U starších osob dochází zejména ke zlomenině krčku stehenní kosti. Po zlomenině většinou nastává zhoršení kvality života, doživotně je nemocný odkázán na zdravotní pomůcku. Přibližně jedna třetina těchto pacientů do jednoho roka zemře na komplikace přidružených onemocnění. Těchto zlomenin přibývá. Proto bychom se měli osteoporóze snažit předejít. Více se dočtete zde.

 Účinný doplněk stravy

Mezi nejčastěji zlomené kosti patří předloktí, obratle, horní konec stehenní a ramenní kosti. Doplněním vápníku a vitamínu D3 posílíte spolehlivě své kosti. Kalcium NEO od výrobce Biomin a.s. je přínosné užívat i dětmi a dospívajícími v období intenzivního růstu, při nedostatku vápníku ve stravě, pro osoby s nedostatečným pohybem a sedavým způsobem života, také pro kuřáky a osoby konzumující kávu a alkohol ve zvýšené míře.

Vápník je potřebný při udržování nejen zdravých kostí, ale i zubů, přispívá k normální funkci svalů, k normální srážlivosti krve, k správné látkové výměně na tvorbu energie. Vitamín D zase přispívá k správnému vstřebávání a využití vápníku a fosforu v organismu, k normální hladině vápníku v krvi a také k správné funkci imunitního systému.

Využijí ho i kojící a těhotné ženy, ženy v menopauze, postmenopauzální ženy, osoby vyšších věkových skupin a dospělí a děti od třech let s nedostatečným příjmem vápníku ve stravě.